Tekstiversio

WE JAZZ 2018
Helsinki 2.–9.12.

PÄÄSYLIPUT:
http://lippu.fi/wejazz2018

VENUET

Akusmata (tukholmankatu 7k, 00270 Helsinki)

Suomen ensimmäinen äänitaiteen galleria Akusmata esittelee uutta ja ajankohtaista äänitaidetta. Sen on perustanut äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta. We Jazzin ja Akusmatan uuden etsinnät etenevät kenties hieman eri kartoilla, mutta ilman muuta samaa suuntaan. Johanna Sulkusen Sonority-teos soi Akusmatassa luontevana yhteisenä kiintopisteenä.

Elokuvateatteri Andorra (Eerikinkatu 11, 00100 Helsinki)

Elokuvateatterissa on parasta kuunnella musiikkia, jossa mukana on myös elokuva. Tällä kertaa toimimme näin.

GLO Hotel Art (Lönnrotinkatu 29, 00180 Helsinki)

Brunssihommat hoituvat GLO Hotel Artissa, jossa nautimme sunnuntain pysähtyneestä rauhasta ja hyvästä ruoasta sekä musiikista. Ja kahvista (tai teestä).

G Livelab (Yrjönkatu 3, 00120 Helsinki)

Helsingin paras paikka kuunnella musiikkia. Piste.

Helsinki Contemporary (bulevardi 10, 00120 Helsinki)

Helsinki Contemporary on jo tuttu We Jazz -venue. Gallerian tunnelma sopii erittäin hyvin musiikin kontekstiksi. Helsinki Contemporary jatkaa myös kuratointiyhteistyötä kanssamme.

Kahvila Sävy (Aleksis Kiven Katu 12, 00500 Helsinki)

We Jazzin klassikkovenue, jossa on aina hyvä tunnelma ja ”sopu sijaa antaa”.

Kaiku (Kaikukatu 4, 00530 Helsinki)

Kaikussahan kannattaa käydä kuuntelemassa hyvää musaa aina kun mahdollista. Tältä vuodelta mieleen on jäänyt esimerkiksi Jlinin keikka, jossa oli useampikin We Jazz -ihminen mestoilla. Mutta nyt kokeilemme tätä venueta akustiselle jazz-yhtyeelle. Olemme iloisia, että uusi projektimme Koma Saxo saa ensiesityksensä juuri Kaikussa, johon liittyy jo niin paljon hyviä musamuistoja.

Kulttuuritehdas Korjaamo (Töölönkatu 51a, 00250 Helsinki)

Hienosti viime vuoden We Jazzissa toiminut Korjaamo jatkaa esityspaikkakartallamme. Tällä kertaa rakennamme seuraavan version Korjaamon Kulmasalista avajaisillan konserttiamme varten.

Pelican Self Storage Töölö (Mannerheimintie 102, 00250 Helsinki)

Miettikää nyt: salakonsertteja varastossa. Ihan loistava juttu!

(salainen esityspaikka)

Tästä emme kerro mitään.

Suvilahti (Sörnäisten Rantatie 22)

Kattilahalli / Tiivistämö / Mittarikorjaamo / Huilaamo

Suvilahtihan on tuttu totta kai Flow’n takia. Tuskakin on siellä nykyään. Kesäfestareiden maailma on tyystin erilainen kuin talvella järjestettävän tapahtuman. Nyt kaikki on pientä ja lähellä, mutta silti yllättävän suurta ja syvää. Kattilahalli on kooltaan samanlainen kuin kesälläkin. Sinne tulee ainutlaatuinen ja kokonaisvaltainen Komeda-installaatio. Tiivistämön kaksi puolta ovat käytössä ja lisäksi Mittarikorjaamo palvelee, päivällä myös Huilaamo. Hauska nähdä mihin tämä tuttu alue taipuu tällä kertaa ja mitä tästä kaikesta seuraa.

Sveta Baar (Telliskivi 62, 10412 Tallinna, Tiro)

Viihtyisä ja sopivan rosoinen paikka Tallinnan vireän Telliskiven alueen kupeessa. Mesta on tunnettu mainiona keikkapaikkana, ja toisinaan siellä järjestetään myös kirppareita ja muuta vastaavaa toimintaa.

Ääniwalli (Pälkäneentie 13, 00510 Helsinki)

Ääniwalli on loistava mesta, kesällä ja talvella. M.A.Numminen sanoi joskus, että se muistuttaa legendaarista helsinkiläistä jazzklubia, Mäyränkoloa. Sekin on helppo uskoa.

KEIKAT

su 2.12. klo 19 Kulttuuritehdas Korjaamo / Phronesis (DK/SE/UK) Philip Gropper’s Philm (DE)
Festivaalin avajaisiltana pääsemme nauttimaan kahden eurooppalaisen jazzin huippukokoonpanon erinomaisuudesta. Phronesis on jo vieraillut Suomessa loistavin tuloksin, joten voimatriolla onkin hyvät lähtökohdat esitellä uusi albuminsa We Are All (kts. arviot). Saksofonisti Philip Gropperin yhtye Philm on uudempi tuttavuus, muttei yhtään sen vähäisempi. Yhtyeen riveistä löytyy All About Jazzin eurooppalaisten jazzareiden top-kastiin nostama pianisti Elias Stemeseder, soolourallaankin menestynyt basisti Robert Landfermann, sekä Klima Kaliman riveissä ensimmäisessä We Jazzissa vieraillut rumpali Oliver Steidle.

PHRONESIS Jasper Høiby, basso / Ivo Neame, piano / Anton Eger, rummut

PHILIP GROPPER’S PHILM Philipp Gropper, saksofoni / Elias Stemeseder, piano & syntikat / Robert Landfermann, basso / Oliver Steidle, rummut

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin kanssa.

ma 3.12. klo 18 Kahvila Sävy / Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim

Kaksi kotimaista legendaa, saksofonisti-huilisti Juhani Aaltonen ja kitaristi Raoul Björkenheim löivät hynttyynsä yhteen tuoreella duolevyllä Awakening (kts. arviot). Kuten olettaa saattaa, 1+1=3 ja nyt kaksikon voimakas, mutta harras musiikki soi We Jazz -festareilla Kahvila Sävyssä.

JUHANI AALTONEN & RAOUL BJÖRKENHEIM Juhani Aaltonen, saksofoni & huilu / Raoul Björkenheim, kitara

ma 3.12. klo 20 Kaiku / Koma Saxo (SE/DE/FI)

Nyt räpsähtää! Viisi omillaan menestyksekästä jazzhahmoa yli rajojen kohtaa basisti-tuottaja Frans Petter Eldhin luotsaamassa uudessa yhtyeessä, jonka perustukset on luotu loistobändi Amok Amorin savuaville raunioille. Eldhin lisäksi poppoossa ovat mukana Berliini-skene arvostetuin rumpali Christian Lillinger, sekä kolme kovaa SAXO-fonistia: hienon Y-OTIS-debyyttinsä äskettäin julkaissut Otis Sandsjö, mainiosta Moserobie-levymerkistäänkin tunnettu ruotsalainen Jonas Kullhammar, sekä Suomen oma poika, Mikko Innanen. Mikä hienointa, We Jazz nauhoittaa vierailun yhteydessä studiosession ja Koma Saxo -levy on suunnitteilla julkaistavaksi vuonna 2019. Kuule tämä suunnannäyttäjien megakollektiivi yhdessä ensi kertaa nyt.

KOMA SAXO Frans Petter Eldh, basso / Otis Sandsjö, saksofoni / Jonas Kullhammar, saksofoni / Mikko Innanen, saksofoni / Christian Lillinger, rummut

ti 4.12. klo 19 Akusmata / Johanna Sulkunen Sonority (DK/FI)
Kymmenen vuotta Kööpenhaminassa vaikuttanut vokalisti Johanna Sulkunen saapuu Suomeen esittelemään rajoja rikkovan soolokonseptinsa Sonority. Vasemman laidan popin, elektronisen musiikin, nykyklasarin ja jazzin kuvastoja hivelevä kokonaisuus on täysin omanlaisensa ja livenä oletettavasti huikea elämys.

JOHANNA SULKUNEN SONORITY Johanna Sulkunen, laulu & elektroniikka / Tapani Toivanen, visuaalit

ti 4.12. klo 20.30 helsingin keskustassa sijaitseva tapaamispaikka ilmoitetaan lipun ostaneille /  (salakeikka)
Tästä emme kerro mitään.

ke 5.12. klo 20 Ääniwalli / Anteloper (US) + Logan Richardson blues PEOPLE (US) + Y-OTIS (SE/DE/UK) + Ernie Hawks & The Soul Investigators + Perussastamala *We jazz rising star* + Richard Andersson NOR (DK/IS) + We Jazz DJs

Ääniwallissa oli viime vuonna loistava suhaus ja möyhäys päällä We Jazzissa. Kokeilimme rakentaa enemmän perinteisen tyylisen mutta silti kokeilevan festari-illan ja sehän olikin sitten aivan mukava juttu. Nyt luvassa on seuraava, edelleen paranneltu versio. Tähän iltaan saamme paljon vieraita ulkomailta, mm. loistavan Anteloper-duon ja Logan Richardsonin suorastaan vaarallisesti vyöryvän Blues People -kokoonpanon (kts. levyarvio arviot-osiosta). Levysuosikki Y-OTIS tekee odotetun Helsingin-debyyttinsä, tanskalaisbasisti Richard Andersson tuo mestoille triokokoonpanonsa NOR ja onhan siellä mukana myös vuoden Rising Star eli Mikael Saastamoisen Perussastamala sekä Timmion Recordsin huilujazzmessias Ernie Hawks takuuvarman The Soul Investigators -yhtyeen liidättämänä. Kirsikkana kakussa toki We Jazz -deejiit.

ANTELOPER Jaimie Branch, trumpetti & elektroniikka / Jason Nazary, rummut LOGAN RICHARDSON BLUES PEOPLE Logan Richardson, saksofoni / Justus West, kitara / Igor Osypov, kitara / DeAndre Manning, basso / Ryan J. Lee, rummut Y-OTIS Otis Sandsjö, saksofoni / Frans Petter Eldh, basso / Dan Nicholls, syntikat / Tilo Weber, rummut ERNIE HAWKS & THE SOUL INVESTIGATORS Ernie Hawks, huilu / The Soul Investigators, muut instrumentit PERUSSASTAMALA Mikael Saastamoinen, basso & yms. RICHARD ANDERSSON NOR Richard Andersson, basso / Oskar Gudjonsson, saksofoni / Matthias Hemstock, rummut
to 6.12. klo 19 Sveta Baar, Tallinna / Y-OTIS (SE/DE/UK) + Alder Ego + We Jazz DJs

Eräs haave toteutuu, kun We Jazz rantautuu Tallinnaan. Viime aikoina We Jazz -porukka on enenevässä määrin ihastellut naapurikaupunkimme menoa ja meininkiä. Kartoitimme hartaasti sopivia esityspaikkoja paikallisen ystävämme Tomin avulla, ja uskoaksemme löysimme We Jazz -henkeen erittäin sopivan paikan, Sveta Baarin Telliskiven vireän kulttuurialueen kupeessa. Sinne mennään ja lineup on mitä herkullisin, sillä mukana on kaksi We Jazzille levyttävää huippukomboa, Y-OTIS ja ainoastaan Tallinnan-keikalla tuoreen II-levynsä (kts. arviot) materiaalia tämän vuoden festareilla esittävä rumpali Joonas Leppäsen luotsaama Alder Ego. We Jazz DJs on mestoilla levyineen ja kutsuvat rinnalleen myös paikallista DJ-osaamista. Tämä ei ole ”viinarallia”, tämä on ”jazzrallia”.

Y-OTIS Otis Sandsjö, saksofoni / Frans Petter Eldh, basso / Dan Nicholls, syntikat / Tilo Weber, rummut ALDER EGO Joonas Leppänen, rummut / Jarno Tikka, saksofoni / Tomi Nikku, trumpetti / Teemu Åkerblom, basso

Klubi-ilta toteutetaan yhteistyössä Eckerö Linen kanssa.

pe 7.12. klo 18 Pelican Self Storage Töölö / Pelican Improvisations #1 & #2

Pelican Self Storage on varasto Helsingin Töölössä. Sinne on hyvä sulloa odottamaan muutama erittäin kova jazz-esitys, jotka saamme nautittavaksemme avatessamme varaston ovet perjantaina 7.12. Pidetään esiintyjät vielä yllätyksenä, mutta se on selvää, että kun varaston perukoilta yleensä löytyy yllätyksiä tyyliin vanhat villasukat tai luokkakuva vuodelta 27 eKr., niin tämä on jotain ihan muuta. PELICAN IMPROVISATIONS #1 & #2

Kaksi yllätysesiintyjää.

Yhteistyössä Pelican Self Storage.
pe 7.12. klo 20 G Livelab / Enemy (UK/SE) + Ilmiliekki Quartet

Keikkailta G Livelabissa pitää aina sisällään lupauksen korkeasta laadusta. Istut alas, tilaat klubin applikaatiolla jonkun kivan juoman suoraan pöytääsi ja kuuntelet kaupungin parhaalla livesoundilla jotain mässyä keikkaa. Kyllä nauttii! Illan avaa kova kotimainen kombo, jonka tulevaa levyä on odotettu pitkään ja hartaasti. Nyt Ilmiliekki Quartet esittää vuoden 2019 aikana brittimerkki Edition Recordsin kautta julkaistavan albuminsa materiaalia meille livenä. Brittiläis-ruotsalainen Enemy kuuluu samaisen huippulabelin talliin ja lukeutuu tämän hetken ”haipatuimpiin” jazznimiin Euroopassa. Miksi? Siksi, että bändi on ihan törkeän kova.

ENEMY Frans Petter Eldh, basso / Kit Downes, piano / James Maddren, rummut ILMILIEKKI QUARTET Verneri Pohjola, trumpetti / Tuomo Prättälä, piano / Antti Lötjönen, basso / Olavi Louhivuori, rummut
la 8.12. klo 14 – 18 Suvilahti, Huilaamo / We Jazz Vinyl Market + We Jazz DJs & Friend

We Jazz -lauantai Suvilahdessa pyörähtää käyntiin kaikille avoimella tilaisuudella, jossa joukko vinyylilevyihin panostavia pienlevymerkkejä pitää helposti lähestyttävää uusien julkaisuiden levykirpparia We Jazzin Vinyl Market -konseptin mukaisesti (kts. Vinyl Market -liite alkaen tämän lehden sivulta 34). Löydä uusimmat julkaisut, tulevien levyjen ennakkokappaleet ja varaston pohjille jääneet arkistokappaleet. We Jazz DJs ystävineen pitää huolta musapuolesta, joten hengailu onnistuu mainiosti vaikka levyt eivät jostain kumman syystä kiinnostaisikaan.

la 8.12. klo 18 Suvilahti, Kattilahalli / Dalindèo Celebrates Komeda + Aki Rissanen Trio

Suurtapaus! Aina loistava Dalindèo ottaa haltuun kansainvälisen erikoisprojektin ja juhlistaa puolalaissäveltäjä Krzysztof Komedan (1931–1969) musiikkia esittäen sitä ensi kertaa omina versioinaan. Homman kruunaavat komeat visuaalit, jotka heijastelevat Komedan elämää ja musiikkia. Komeda on eräs Dalindèo-säveltäjä Valtteri Laurell Pöyhösen suurista esikuvista, joten tässä käsillä on todellinen ”match made in heaven”. Lue myös Valtterin haastattelu tässä lehdessä sivulta 56 alkaen. Kyseessä on tällä tietoa tämän konseptin ainoa esitys ja hanke on osa laajempaa puolalaista aloitetta, jossa Komedan musiikkia versioidaan eri maissa paikallisten yhtyeiden voimin. Tilaan on lisäksi suunnitteilla näyttely Komeda-aiheisista levynkansista, jne. Illan ensimmäinen akti on sekin täyttä timanttia, nimittäin palkittu ja ylistetty Aki Rissanen Trio.

DALINDÈO CELEBRATES KOMEDA Valtteri Laurell Pöyhönen, kitara / Petri Puolitaival, saksofoni & huilu / Jose Mäenpää, trumpetti / Pekka Lehti, basso / Jaska Lukkarinen, rummut / Rasmus Pailos, lyömäsoittimet AKI RISSANEN TRIO Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut Dalindèo

Celebrates Komeda -esitys toteutetaan yhteistyössä Adam Mickiewicz -instituutin kanssa osana monivuotista INDEPENDENT 2017–2021 -projektiin kuuluvaa ”Cultural Bridges” -kokonaisuutta.
la 8.12. klo 21 Suvilahti, Tiivistämö (2 puolta) & Mittarikorjaamo / Timo Lassy Band + Mopocalypse Festival + Kaukolampi We Jazz Catalogue Remix (01-10) +  Moskus (NO) + Kim Myhr: You | Me (NO/SE) + Jonah Parzen-Johnson (US) + We Jazz DJs 

Suvilahden illassa sattuu ja tapahtuu. Timo Lassy Band on jo tuttu loistoyhtye, mutta sen sijaan meillä ei ole mitään tietoa mitä Mopocalypse Festival pitää sisällään. Kyseessä on ensimmäinen We Jazzin alla järjestettävä ”alafestari” eli tapahtuma tapahtuman sisällä. Kun Suvilahden lauantai on jo itsessään yksi festari niin itse asiassa Mopocalypse Festival on festari festarin sisällä olevan festarin sisällä. Mopo esiintyy jossain muodossa ja muu on yllätystä. Kaukolampi remiksaa We Jazzin ensimmäiset kymmenen levyä ja pohjoismaisia laatukomboja paikalla on kaksi parhaasta päästä: laajoja avantgarde-kaaria maalaileva Nordic Music Prize -ehdokas Kim Myhr, sekä syvällisen leikkisä Moskus (uutuuslevy Mirakler arvioitu tässä lehdessä). Jonah Parzen-Johnson saapuu Brooklynistä ja tuo mukanaan maagisen saksofonia ja elektroniikkaa yhdistelevän sooloesityksen.

TIMO LASSY BAND Timo Lassy, saksofoni / Georgios Kontrafouris, wurlitzer & urut / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut / Abdissa Assefa, lyömäsoittimet KAUKOLAMPI: WE JAZZ CATALOGUE REMIX (01-10) Timo Kaukolampi, musiikki / Samuli Alapuranen, visuaalit MOSKUS Anja Lauvdal, piano / Fredrik Luhr Dietrichson, basso / Hans Hulbækmo, rummut KIM MYHR: YOU | ME Kim Myhr, kitara / Håvard Volden, kitara / David Stackenäs, kitara / Adrian Myhr, kitara / Hans Hulbækmo, rummut / Ingar Zach, lyömäsoittimet JONAH PARZEN-JOHNSON Jonah Parzen-Johnson, saksofoni & elektroniikka

su 9.12. klo 12 – 15 GLO Hotel Art / Glo Art Kitchen / AINON

Sunnuntain brunssikeikalla kuullaan uutta jännittävää yhtyettä, jota luotsaa sellisti-säveltäjä Aino Juutilainen. Häntä sävellystyössä inspiroivat mm. Morton Feldman, Oliver Messiaen, Hildegaard von Bingen and Craig Taborn.

AINON Aino Juutilainen, sello / Satu-Maija Aalto, viulu & alttoviulu / Suvi Linnavaara, saksofoni & klarinetti / Joonas Leppänen, rummut
su 9.12. klo 17 Helsinki Contemporary / Bowman Trio
Bowman Trio valmistelee uutta levyään, jonka on määrä tulla julkaistuksi We Jazzin kautta ensi vuoden aikana. Jo syksyllä yhtyeeltä on luvassa uusi single sekä seitsentuumaisena vinyylinä että digitaalisesti. Tällä keikalla kuullaan oletettavasti vihjeitä loftjazz-soundiaan täydellisyyttä kohti hiovan trion tulevista suunnista.

BOWMAN TRIO Tomi Nikku, trumpetti / Joonas Tuuri, basso / Sami Nummela, rummut

su 9.12. klo 19 Elokuvateatteri Andorra / Verneri Pohjola & Mika Kallio Animal Image

Tämän vuoden We Jazz -festivaali päättyy komeasti Andorrassa, jossa saamme nähtäväksemme ja kuultavaksemme trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Mika Kallion duoteoksen ohjaaja Perttu Saksan dokumenttielokuvaan Eläimen kuva (Animal Image). Kahden ykkösluokan improvisoijan yhteissoitto on nautinnollista kuultavaa, ja Saksan elokuva on visuaalisesti suorastaan henkeäsalpaavan upea.

VERNERI POHJOLA & MIKA KALLIO Verneri Pohjola, trumpetti & efektit / Mika Kallio, rummut & lyömäsoittimet ELÄIMEN KUVA (ANIMAL IMAGE) Ohjaus Perttu Saksa, Suomi 2018