Tekstiversio

WE JAZZ 2016
Helsinki 4.-11.12.
http://lippu.fi/wejazz2016

SU 4.12. klo 11
El Fant
Jazz kiinnostaa -brunssi

Radio Helsingin suosittuun Jazz kiinnostaa -lähetykseen voi osallistua koko tapahtuman avaavalla brunssilla Torikortteleiden El Fantissa. Matti Nives & Teppo Mäkynen tuovat ohjelmassaan jazzin lähelle kuulijaa ja tilaisuudessa päästään taatusti nauttimaan livelähetyksen välittömästä tunnelmasta.

JAZZ KIINNOSTAA LIVE

OSTA LIPUT


SU 4.12. klo 18
Kansallisteatteri

Berlin X Helsinki Ensemble (DE/FI)
Jukka Eskola Soul Trio
M.A. Numminen

Kahdeksanpäiväiseksi kasvaneen We Jazz -viikon avajaiskonsertti järjestetään Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Juhlavat puitteet sopivat erityislaatuiseen jazz-iltamaan, jossa suomalaisyleisölle näyttäytyy ensi kertaa saksofonisti Timo Lassyn ja saksalaisen trumpetisti Sebastian Studnitzkyn kokoama suomalais-saksalainen sekstettikokoonpano. Sama kombo esiintyi marraskuussa Berliinissä We Jazzin ja berliiniläisen XJazz-kollektiivin uudessa Scope-yhteistapahtumassa.

Ensimmäisenä yhtyeenä nähdään kotimainen laatukokoonpano Jukka Eskola Soul Trio, joka juhlistaa keikalla tuoretta julkaisuaan.

Illan avaa We Jazz -festivaalin suojelija M.A. Numminen jo perinteeksi muodostuneella yllätysperformanssillaan. Tällä kertaa mukana on tiettävästi myös muusikkovieraita.

BERLIN X HELSINKI ENSEMBLE
Timo Lassy, tenorisaksofoni
Sebastian Studnitzky, trumpetti
Uri Gincel, piano
Paul Kleber, basso
Jaska Lukkarinen, rummut
Abdissa Assefa, perkussiot

JUKKA ESKOLA SOUL TRIO
Jukka Eskola, trumpetti
Mikko Helevä, urut
Teppo Mäkynen, rummut

OSTA LIPUT


MA 5.12. klo 18
Kahvila Sävy

M. A. Numminen: Jazzin meining

We Jazz -tapahtuman henkinen suojelija M. A. Numminen julkaisi keväällä upean Jazzin meining -kirjan, joka sisältää vauhdikkaita kertomuksia jazzin svengaavasta maailmasta useilta eri vuosikymmeniltä. Tapahtumassa Numminen lukee itse otteita kirjasta Kahvila Sävyssä, jossa muuten on esillä kolme maestron historiallista jazzkuvaa Suomessa 1960-luvulla vierailleista supertähdistä. Kirjan voi hankkia ennakkoon We Jazzin verkkokaupasta osoitteesta holvi.com/shop/wejazz tai paikan päältä festivaalin aikana.

M. A. NUMMINEN

OSTA LIPUT


MA 5.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra

Mark Turner Quartet (US)

Planeetat loksahtivat kohdilleen ja jo muutaman vuoden We Jazziin hakusessa ollut Mark Turner Quartet saapuuvihdoin tapahtumaamme. Saksofonistin vuoden 2014 albumi Lathe of Heaven on tyylinäyte toimivasta modernismista ja We Jazz -työryhmä totesi taannoin New Yorkin Winter Jazzissa bändin olevan livenä vielä levyversiotakin ikimuistoisempi. Samalla trumpetisti Avishai Cohen tekee odotetun paluunsa We Jazziin. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän kanssa.

MARK TURNER QUARTET
Mark Turner, tenorisaksofoni
Avishai Cohen, trumpetti
Joe Martin, basso
Damion Reid, rummut

OSTA LIPUT


MA 5.12. klo 21
Dubrovnik Lounge & Lobby

Dunstan (US/FI)
Katu Kaiku
We Jazz DJs

Maanantai-ilta jatkuu Dubrovnikissa, jossa kuullaan kahta bändiä. Dunstan on Blue Notelle levyttävän jenkkifonisti Logan Richardsonin, rumpali Teppo Mäkysen ja basisti Antti Lötjösen trio, joka julkaisee We Jazzissa ensimmäisen EP-levynsä osana Grotto Editionsin ja We Jazzin julkaisusarjaa. Jotkut saattavat muistaa väkevän bändin ensiaskeleet parin vuoden takaisesta tapahtumasta. ”Such charisma!”

Illan aloittava Katu Kaiku on nuoren polven timanttinen trio. Koska kyseessä on potentiaalinen bailuilta (tiistai on pyhäpäivä), tarvitsemme toki myös We Jazzin deejiikollektiivia tunnelmaa nostattamaan.

DUNSTAN
Logan Richardson, alttosaksofoni
Antti Lötjönen, basso
Teppo Mäkynen, rummut

KATU KAIKU
Adele Sauros, saksofoni
Mikael Saastamoinen, basso
Erik Fräki, rummut

WE JAZZ DJS

OSTA LIPUT


TI 6.12. klo 14
Lapinlahden Lähde

Milo & Moses

Tiistaina We Jazz on mukana Lapinlahden Lähteen itsenäisyyspäivän vastaanotolla ja valikoi juhlissa esiintyvän jazzbändin. Musiikista vastaa kovassa nousukiidossa oleva nuori kaksikko Milo & Moses.

MILO & MOSES
Milo Mäkelä, kitara
Mooses Kuloniemi, rummut
Jon Pettersson, basso

VAPAA PÄÄSY


KE 7.12. klo 17
Riviera Cinema Bar

Sun Ra – Space Is the Place
(1974, 82 min)

Keskiviikon alkuillassa koetaan psykedeelinen blaxploitaatio-henkinen elokuvapläjäys astrojazzkeisari Sun Ran maailmankuvaa heijastelevan Space Is the Place -teoksen parissa. Elokuvanäytökseen on vapaa pääsy millä tahansa We Jazz 2016 -pääsylipulla. Pelkän elokuvanäytöksen pääsyliput ovelta 9 eur.

KE 7.12. klo 19
WHS Teatteri U:NI:ON

Amok Amor (DE/US)
Lucia Cadotsch ”Speak Low” (CH/SE/DE)

Kaksi (enimmäkseen) Saksasta saapuvaa huippuyhtyettä valtaa WHS-teatterin keskiviikkoiltana. Amok Amor on saksalaisen Slavin-Eldh-Lillinger-trion ja amerikkalaistrumpetisti Peter Evansin räiskyvä yhteistyökombo, jonka muusikot kuuluvat sukupolvensa huippuihin. Luvassa kuumaa paahtoa ja yllättäviä käänteitä.

Illan aloittaa Berliinistä saapuva Speak Low, jota luotsaa sveitsiläislaulaja Lucia Cadotsch. Saksofonia soittaa Ruotsista lähtöisin oleva Otis Sandsjö ja bassoa Petter Eldh. Bändi vääntää standardit uuteen uskoon ja kutsuu musiikkiaan ”akustiseksi retro-futurismiksi”.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Goethe Institut Finnlandin, Pro Helvetian ja Vapaiden äänien kanssa.

AMOK AMOR
Peter Evans, trumpetti
Wanja Slavin, saksofoni
Petter Eldh, basso
Christian Lillinger, rummut

LUCIA CADOTSCH ”SPEAK LOW”
Lucia Cadotsch, laulu
Otis Sandsjö, tenorisaksofoni
Petter Eldh, basso

OSTA LIPUT


TO 8.12. klo 18
Kahvila Sävy

Otis Sandsjö (SE) & friends

Nuoren polven nouseva nimi, mm. Lucia Cadotschin ”Speak Low” -yhtyeestä ja Markus Pesonen Hendectetistä tuttu ruotsalaissaksofonisti Otis Sandsjö esiintyy Sävyssä suomalaisten muusikoiden kanssa. Sändsjön ja We Jazz -työryhmän yhdessä ideoimassa kokoonpanossa mukana ovat paitsi pianistina myös kokeellista elektronista musiikkia tekevänä artistina tunnettu Aki Rissanen, sekä mm. Aavikko- ja K-X-P-yhtyeistä tuttu rumpali Tomi Leppänen. Luvassa on ainutlaatuinen ja yllättävä triokokoonpano, joka tarjoilee hetken magiikkaa parhaimmasta päästä

OTIS SANDSJÖ & FRIENDS
Otis Sandsjö, saksofoni
Aki Rissanen, elektroniikka
Tomi Leppänen, rummut

OSTA LIPUT


TO 8.12. klo 19
Genelec House

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
Buba Wii Aa

Saksofonisti Pauli Lyytisen tuore Magnetia Orkesteri on jo ehtinyt herättää kohua ”piireissä”, eikä ihme. Erittäin kokenut kvartetti on silkkaa rautaa ja laimentamatonta supersmoothieta alusta loppuun. Lyytisen kavereina lauteille nousevat Verneri Pohjola, Eero Tikkanen ja Mika Kallio. TOI-MII.

Kovaa nousua kansainvälisiin kärkikahinoihin tekevä Buba Wii Aa on kasettiharrastajille tuttu loppuunmyydyn debyyttijulkaisunsa myötä ja urkutrio on omimmillaan silloin kun se saa soittaa jazzia kuulijoille. Eli nyt.

PAULI LYYTINEN MAGNETIA ORKESTERI
Pauli Lyytinen, saksofoni
Verneri Pohjola, trumpetti
Eero Tikkanen, basso
Mika Kallio, rummut

BUBA WII AA
Mikael Myrskog, urut
Eero Seppä, basso
Sami Nummela, rummut

OSTA LIPUT


PE 9.12. klo 18
Kahvila Sävy

Jorma Tapio & Kaski

Aiemmin tänä vuonna huikean Ghatika-albuminsa julkaissut Jorma Tapio & Kaski on erittäin omaperäinen yhtye, jonka musiikkia kutsutaan yleensä ”free jazziksi”. Se ei kerro läheskään koko totuutta bändistä, jonka vaikutepaletti ja kyky muovata soundiaan on erittäin laaja.

JORMA TAPIO & KASKI
Jorma Tapio, puhallinsoittimet
Ulf Krokfors, basso
Simo Laihonen, rummut

OSTA LIPUT


PE 9.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra

Mikko Innanen 10+

Aina kun Mikko Innanen 10+ astuu lavalle, on luvassa spektaakkeli. Odotuksia nostaa tällä kertaa myös tuore EP-julkaisu Grotto X We Jazz -sarjassa. Juhlikaamme sitä näin. Hyvässä seurassa rajua jazzmusiikkia kuunnellen. Yhtyeen erittäin vaikuttavat kokoonpanotiedot ohessa.

MIKKO INNANEN 10+
Mikko Innanen, saksofonit
Jukka Eskola, trumpetti
Verneri Pohjola, trumpetti
Jussi Kannaste, saksofonit
Pauli Lyytinen, saksofonit
Jari Hongisto, pasuuna
Juho Viljanen, bassopasuuna
Seppo Kantonen, piano
Antti Lötjönen, basso
Ulf Krokfors, basso
Mika Kallio, rummut
Joonas Riippa, rummut

OSTA LIPUT

OSTA YHTEISLIPPU Andorra & Dubrovnik


PE 9.12. klo 21
Dubrovnik Lounge & Lobby

Dalindèo
Huntsville (NO)
We Jazz DJs

Dalindèo… Ihastuttava tuttavuus, joka ei koskaan petä ja ylittää itsensä aina – toisinaan hieman, toisinaan roimasti. Joka tapauksessa kyseessä on jälleen hikinen keikkailta slaavilaisten sielujen, Kalliosta kerättyjen tarinoiden ja rouhean meiningin parissa.

Illan avausesiintyjä Huntsville tulee Norjasta ja luultavasti monelle kuulijalle hieman puun takaa. Tämän ”norjalaisen puun” taakse kannattaa todellakin kurkistaa, sillä sieltä löytyy täysin omanlaisensa avantgardistinen kitaratrio.

Näiden lisäksi We Jazz DJs mestoilla levyineen.

DALINDÈO
Valtteri Pöyhönen, kitara
Petri Puolitaival, saksofoni
Jose Mäenpää, trumpetti
Pekka Lehti, basso
Jaska Lukkarinen, rummut
Rasmus Pailos, lyömäsoittimet

HUNTSVILLE
Ivar Grydeland, kitara
Tonny Kluften, basso
Ingar Zach, rummut

WE JAZZ DJS

OSTA LIPUT

OSTA YHTEISLIPPU Andorra & Dubrovnik


LA 10.12. klo 16
Helsinki Contemporary

OK:KO

Vuotuinen We Jazz Rising Star -arvonimi menee tänä vuonna rumpali Okko Saastamoisen luotsaamalle OK:KO-kvartetille. Nuori ja lupaava yhtye esiintyy siis toki We Jazzissa, jossa kuulemme suomijazzin tulevaisuuden tässä ja nyt. Tai siis galleriassa ja joulukuussa.

OK:KO
Jarno Tikka, saksofoni
Toomas Keski-Säntti, piano
Mikael Saastamoinen, basso
Okko Saastamoinen, rummut

OSTA LIPUT


LA 10.12. klo 17
G Livelab

Oddarrang

Rumpali Olavi Louhivuoren ympärille rakentuva Oddarrang juhlistaa uuden levynsä julkaisua We Jazzissa. Post-rockahtava maailmankuva on lähtöisin jostain jazzin maisemista ja lopputulos on yksin tämän yhtyeen kuuloista, erittäin jylhää musiikkia. Bändin levyjä julkaisee brittilafka Edition Records ja meining ulkomailla onkin ollut ”suht kova”.

ODDARRANG
Ilmari Pohjola, pasuuna
Lasse Sakara, kitara
Osmo Ikonen, sello & laulu
Lasse Lindgren, basso
Olavi Louhivuori, rummut

OSTA LIPUT


LA 10.12. klo 19
Lapinlahden Lähde

Jukka Perko Avara
Mikko Sarvanne Hip Company & Beibi P: Muovibabylon
Markus Pesonen: Wateristic
Improvisaatioita Aleksis Kiven huoneessa

Lauantai-iltana We Jazz ottaa haltuun tunnelmallisen Lapinlahden sairaalarakennuksen. Jukka Perko Avara avartaa tajuntaamme ensin galleriatilassa, josta siirrytään vapaavalintaisen ohjelman pariin.

Lapinlahdessa muut esitykset tapahtuvat nimittäin jatkuvina installaatioina eri huoneissa. Muovibabylon ja Wateristic asettuvat omiksi henkisiksi tiloikseen, joissa nähdään vuorotellen performatiivisia sykähdyksiä.

Aleksis Kiven huoneessa puolestaan kuullaan jatkuvalla syötöllä sooloimprovisaatioita taiteilijan kiisteltyyn diagnoosiin liittyen. Diagnoosin sisältö tuntuu vaihtelevan historiankirjoituksissa ”loukatusta kirjailijankunniasta” Kiven ”yleiseen maailmantuskaan”, joten ammennettavaa löytyy kyllä.

JUKKA PERKO AVARA
Jukka Perko, saksofoni
Jarmo Saari, sähkökitara
Teemu Viinikainen, akustinen kitara

MIKKO SARVANNE HIP COMPANY & BEIBI P
Beibi P, teksti & puhe
Martti Vesala, trumpetti
Tomi Nikku, trumpetti
Jasmin Afaneh, trumpetti
Miika Hyttinen, pasuuna
Frans Thomsson, alttosaksofoni
Ukko Heinonen, tenorisaksofoni
Jarno Tikka, tenorisaksofoni
Anni Thomsson, baritonisaksofoni
Teemu Kekkonen, piano
Mikael Saastamoinen, basso
Sami Nummela, rummut
Mikko Sarvanne, yhtyeenjohto & kitara

WATERISTIC
Markus Pesonen, kitara, elektroniikka & efektit

SOOLOIMPROVISAATIOITA ALEKSIS KIVEN HUONEESSA
Anni Elif Egecioglu
Harri Kuusijärvi
Markus Pesonen
Ville Herrala

OSTA LIPUT


SU 11.12. klo 11
El Fant

Jazz kiinnostaa -brunssi

Myös loppupäässä festaria on tarvetta hyvälle musalle ja brunssille. Siitä vastaa Radio Helsingin Jazz kiinnostaa-kaksikko Matti & Teppo.

JAZZ KIINNOSTAA LIVE

OSTA LIPUT


SU 11.12. klo 16
Helsinki Contemporary

Mikko Innanen & Simo Laihonen

Saksofonisti Mikko Innanen ja rumpali Simo Laihonen bailaavat uutta levyään sunnuntai-iltapäivän matineashow’ssa. Tämä ruudikas kaksikko ottaa ilon irti duokokoonpanon suomista vapauksista.

Mikko Innanen, saksofoni
Simo Laihonen, rummut

OSTA LIPUT


SU 11.12. klo 18
G Livelab

Aki Rissanen Trio
Iro Haarla Trio

Kahdeksas We Jazz -päivä päättyy upeasti uudenkarheassa G Livelabissa, jossa kuullaan kahta oivallista pianotrioa. Vastikään ECM-levymerkille uuden albuminsa julkaissut Iro Haarla esittää nyansseiltaan rikasta musiikkiaan Ulf Krokforsin ja Markku Ounaskarin kanssa.

Aki Rissanen puolestaan saa seurakseen lavalle monissa liemissä keitetyn Lötjönen-Mäkynen-komppiparin. Kolmikko julkaisi täysiä viiden tähden saaliita keränneen Amorandom-albuminsa alkuvuodesta nousten puhutuksi tapaukseksi suomijazz-geimeissä.

AKI RISSANEN TRIO
Aki Rissanen, piano
Antti Lötjönen, basso
Teppo Mäkynen, rummut

IRO HAARLA TRIO
Iro Haarla, piano
Ulf Krokfors, basso
Markku Ounaskari, rummut

OSTA LIPUT